Pages

Friday, January 7, 2011

jangan dicabar kuasa ILLAHI andai diri sekecil kuman.Sejak dari zaman sekolah lagi saya memang suka sangat dengan mata pelajaran sejarah, tapi markah sejarah selalu sangat tak melebihi A1hahaha. Tetapi yang peliknya minat tue bermula ketika di tingkatan 4 sampai lah biler masuk tingkatan 6 atas di sekolah agama menengah tinggi batu 38 saas. ketika itu memang sentiasa nak pulun habis dalam kelas, tak penah curi-curi tidur sebab tekad nak amik undang-undang, tapi janji Allah rancangan Dia lebih baik sekarang nie selamat menduduki kuliyyah usuluddin tahun 3.
Dalam buku "Islam Liberal dan pluralisme Agama" betapa pentingnya kita perlu mengenal sejarah dan belajar dari sejarah kerana sebagai contoh, Kassim Ahmad dalam bukunya Hadis:
" untuk mengetahui di mana umat islam telah tersilap bila mereka mendapati diri mereka terjebak dalam kemerosotan berpanjangan, kita harus mengesan langkah-langkah kita kepada sejarah.

Para orientalis sentiasa menyerang kepada 3 faktor utama kekuatan umat islam Al-Quran. As-sunnah dan Syariah islam dan fiqh. mereka menabur virus penipuan kepada rasulallah bahawa Al-Quran adalah hanya dari khayalan rasulallah bukan daripada wahyu. sehinggakan Allah mencabar mereka dalam Al-quran supaya mereka mencipta ayat semisal Al-quran sekiranya ia hanya rekaan Muhammad.

"Dan jika kamu meragukan (Al-quran) yang kami turunkan kepada hamba kami (Muhammad) maka buatlah satu surah semisal dengannya dan ajaklah penolong-penolongmu selain Allah,jika kamu orang yang benar. Jika kamu tidak mampu membuatnya, dan (pasti) tidak akan mampu, maka takutlah kamu akan api neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu yang disedikan kepada orang kafir. al-baqarah (23:24).

Pada hari ini kita lihat betapa terkesannya ummat islam dengan tipu muslihat mereka bilangan ummat islam zaman kini lebih banyak dari sahabat terdahulu, tetapi kita kekurangan kualiti seperti buih-buih di lautan yang tidak bernilai. Hanya untuk mengeluarkan keringat dan peluh untuk kegiatan islam dan jihad kita sudah mengeluh, pantang mendengar upah dan wang berpusu-pusu semua berlari sehingga lupa pada ukhwah dan agama. Kenapa ini berlaku wahai sahabat-sahabatku, kerana ada di kalangan kita yang mengaku islam tapi merupakan'gunting dalam lipatan' menjual agama dengan harga yang murah. Hati-hati mereka lebih cenderung kepada dunia hingga takut kepada mati dan tiada sedikit pun persaan cinta kepada akhirat.

Sampai bila kita harus berpeluk tubuh menanti keajaiban bahawa islam akan menang di akhir zaman, sedangakan kita leka menuang tekak dengan darah saudara kita di Palestine. Menjadikan trend menyambut tahun baru dengan arak dan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Sehingga ada ayah yang sanggup mendukung anak-anak mereka ketengkuk untuk melihat bunga api, mengeluarkan bajet yang besar demi memenuhi kehendak semasa yang menyalahi akidah demi dilihat up date.

Kembalilah kepada sejarah, tiada gunanya bermimpi di siang hari. Ada yang berkata kita tidak akan kembali seperti sejarah zaman sahabat kerana rasulallah sudah tiada (wafat) mustahil sekali. Mereka lupa, selagi di genggam Al-quran dan sunnah dan sejarah semuanya tidak akan mustahil. Andai pada hari ini kita di salahkan kenapa remaja lebih gemar mengambil mudah dalam hal agama, kerana kesalahan itu terletak pada jiwa pemimpin yang gemar menolak hukum Allah. Tidak berfikir demi kemaslahatan umat tapi berfikir untuk kemaslahatan poket keroni dengan kenaikan harga minyak dan gula, sedangkan Malaysia adalah negara pengeluar minyak yang berkualiti yang tinggi tetapi rakyat yang menangung kesan atas sikap tidak amanah kerajaan.

Mungkin kepanasan api neraka, yang di ceritakan oleh Allah dalam Al-quran masih tidak menakutkan hati-hati mereka sehingga Allah perlu membayar cash atas semua perbuatan khianat mereka pada rakyat seperti kaum luth dan lain-lain.

Muhasabah diri pada sejarah kerana telah lebih dahulu makan garam dari kita yang baru setahun jagung, jangan di cabar kuasa Illahi andai diri sekecil kuman.

No comments:

Post a Comment